Apendicita: simptome si tratament

Apendicita incepe de obicei cu o durere in mijlocul abdomenului. Dupa un timp, aceasta durere se muta in partea dreapta inferioara, unde se afla apendicele si devine constanta si severa

simptome apendicita

Apendicita este o inflamare dureroasa a apendicelui. Acesta este ca o punga mica si subtire de aproximativ 5 pana la 10 cm lungime. Nimeni nu stie exact ce cauzeaza inflamarea apendicelui, dar se cunoaste faptul ca, eliminarea acestuia nu este daunatoare.

Diagnosticul acestei afectiuni este pus in urma simptomatologiei descrise de pacient si de examenul clinic. De multe ori medicul poate solicita si alte teste si examene paraclinice.

De asemenea examenele imagistice pot ajuta la confirmarea diagnosticului, precum si la excluderea altor cauze de aparitie a durerii. Cele mai des folosite sunt: ecografia abdomino-pelvina, tomografia computerizata abdomino-pelvina si radiografia abdominala simpla.

Care sunt simptomele apendicitei?

Apendicita incepe de obicei cu o durere in mijlocul abdomenului. Dupa un timp, aceasta durere se muta in partea dreapta inferioara, unde se afla apendicele si devine constanta si severa. Tusea sau mersul pe jos poate intensifica aceasta durere.

Este posibil ca cei afectati sa-si piarda pofta de mancare, sa se simta rau si sa aiba, greata, varsaturi, constipatie sau diaree. Daca durerea se amelioreaza o perioada, dar apoi se inrautateste, infectia apendicelui ar putea sa se extinda, ceea ce poate duce la complicatii care le pot pune persoanelor viata in pericol.

Cum este tratata apendicita?

Eliminarea apendicelui, cunoscuta sub denumirea de apendicectomie, este una dintre cele mai frecvente operatii, iar rata sa de succes este excelenta. Cel mai frecvent se efectueaza ca o interventie chirurgicala (laparoscopic). Se fac mai multe mici taieturi in abdomen, permitand introducerea instrumentelor chirurgicale speciale.

O interventie chirurgicala deschisa, consta intr-o taietura mai mare si unica in abdomen. Aceasta este de obicei efectuata atunci cand infectia apendicelui s-a extins sau daca accesul este mai dificil. De obicei, recuperarea completa dureaza cateva saptamani dupa eliminarea apendicelui..

Insa poate fi necesara evitarea activitatilor pana la 6 saptamani dupa efectuarea unei interventii chirurgicale deschise. Apendicita este o afectiune des intalnita. Poate aparea la orice varsta, insa afecteaza in special tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani.