Tehnologia nu este un lucru rau, insa folosita in exces ii poate pune in pericol pe copii. Copiii de astazi cresc intr-o lume digitala din ce in ce mai wireless. Smartphone-urile, laptopurile, tabletele, playere MP3, console de jocuri video si alte dispozitive electronice sunt acum o parte integranta a vietii lor – si a tuturor. Si asta, pe langa „tehnologia veche” precum televiziunea in jurul careia tinerii si batranii continua sa graviteze.
Si asta nu este neaparat un lucru rau. Internetul, aplicatiile pentru computer, jocurile si programele de televiziune pot fi toate surse excelente de educatie si distractie pentru copii.
Tehnologia de comunicare precum Skype, camere web, e-mail, Instagram si Facebook pot fi modalitati excelente de a-si face prieteni si poate ajuta copiii sa ramana in contact cu persoanele carora le pasa de ele – cum ar fi cand bunicii sau rudele locuiesc departe.
Tehnologia, folosita cu intelepciune, este un lucru bun atunci cand se mentine un echilibru. Problema este ca multi tineri se pierd in spatiul cibernetic, incapabili sa utilizeze moderat dispozitivele electronice.
Adesea, parintii sunt la fel de implicati in tehnologie ca si copiii lor, ceea ce nu inseamna imbunatatirea situatiei.
Chiar si atunci cand membrii familiei se afla in aceeasi camera, ei sunt adesea in fata propriilor ecrane si nu sunt cu adevarat prezenti pentru ceilalti.
Unii psihologi spun ca in general, sistemele de comunicatii pot impiedica relatiile atunci cand sunt utilizate in exces. Atunci cand copiii petrec mai mult timp pe retelele sociale decat in interactiuni fata in fata cu ceilalti, abilitatile lor verbale si interpersonale tind sa sufere.
In plus, utilizarea excesiva a mass-media a fost legata de tulburari fizice si comportamentale, cum ar fi obezitatea, miopia, depresia, anxietatea, insomnia si tulburarea deficitului de atentie, care sunt din ce in ce mai frecvente la copii.
Evident, problema nu se limiteaza la cantitatea de timp petrecuta in fata micului ecran, ci si la ceea ce sunt expusi copiii. Mass-media bombardeaza de obicei copiii cu mesaje care incurajeaza promiscuitatea sexuala si violenta, lasand cicatrici pe psihicul tinerilor expusi.
Prezenta internetului poate expune, de asemenea, copiii la pericolele agresiunii cibernetice si ale pradatorilor sexuali.