Carcinomul hepatocelular este un cancer la ficat, a treia cauza de deces in lume. Afecteaza unul dintre organele corpului care indeplineste multe roluri.
Ficatul este un organ cunoscut in primul rand pentru secretia de bila, care este implicata in fenomenul de digestie prin descompunerea grasimilor, dar si in eliminarea deseurilor metabolice si a toxinelor.
Rolul sau este mai larg, deoarece ficatul este implicat si in filtrarea sangelui pentru a elimina substantele toxice. De asemenea, produce anumite proteine, precum si colesterol si stocheaza zahar si vitamine.
Carcinomul hepatocelular reprezinta 90% din cancerul hepatic. In 80% din cazuri, carcinomul hepatocelular apare la o persoana care are deja patologie hepatica, cum ar fi ciroza, o boala cronica si incurabila.
O consecinta a consumului de alcool este dezvoltarea cirozei, desi poate aparea si dupa o infectie virala sau cand ficatul stocheaza prea multe grasimi si fier.
- Doua gene noi implicate in carcinomul hepatocelular
Cercetatorii au cautat factorii genetici responsabili de dezvoltarea patologiei hepatice, cum ar fi ciroza, in carcinomul hepatocelular. Ei au analizat variatia genetica la 4.000 de pacienti internati pentru boli hepatice asociate cu consumul excesiv de alcool.
Astfel, pe langa cele 3 gene deja cunoscute, au fost descoperite 2 noi gene implicate in dezvoltarea carcinomului hepatocelular. Acestea sunt genele WNT3A si WNT9A gasite la toti oamenii. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca exista mici variatii genetice in aceste gene.
- Variatii genetice protectoare
Din cei 4.000 de pacienti internati pentru probleme de alcool, studiul a constatat ca 32% dintre pacienti aveau o variatie genetica protectoare a acestor 2 noi gene, WNT3A si WNT9A.
Aceasta modificare minora a acestor 2 gene „protejeaza” pacientii si reduce riscul de a dezvolta carcinom hepatocelular.
Tot in acest studiu, cercetatorii au descoperit prezenta unor variatii genetice daunatoare in alte 3 gene cunoscute – PNPLA3, TM6SF2, HSD117B13, ceea ce a dus, de asemenea, la un risc crescut de cancer la ficat asociat cu abuzul de alcool.
Cu ajutorul acestor studii, oamenii de stiinta doresc sa-si imbunatateasca cunostintele despre procesele de dezvoltare ale carcinomului hepatocelular asociat cu consumul excesiv de alcool. Cea mai buna prevenire este insa limitarea consumului de bauturi alcoolice.