Cele mai bune plante pentru sanatatea plamanilor

plante medicinale plamanii

Oamenii folosesc ierburile si alte plante medicinale pentru a isi vindeca bolile inca din cele mai vechi timpuri. Utilizarea remediilor din plante in medicina chineza dateaza din jurul anului 3000 I.Hr.. Se spune ca Shen Nong, cunoscut ca si „Fermierul Divin” a testat sute de ierburi pentru a identifica proprietatile lor terapeutice, apoi a invatat chinezii antici elementele de baza ale agriculturii.

Plante pentru sanatatea plamanilor si evitarea bolilor respiratorii

Eucaliptul ajuta la o respiratie mai buna. Uleiurile esentiale pe care le contine ajuta la curatarea mucusului si ameliorarea inflamatiei. Se fierbe o frunza de eucalipt si se inhaleaza vaporii pentru 10-15 minute. O alta optiune este ceaiul, preparat dintr-o lingurita de frunze uscate, lasat la infuzat pentru 10 minute – se pot bea 3 astfel de cani pe zi.

In seria de plante pentru sanatatea plamanilor se numara cimbrul, care ajuta la combaterea infectiilor respiratorii, fiind si un expectorant natural care serveste ca antiseptic si ajuta la curatarea mucusului. De asemenea, este un calmant pentru tuse si combate congestia nazala. Se pregateste sub forma de ceai cu o lingurita de cimbru intr-o cana de apa clocotita – se lasa la infuzat 10 minute si ulterior se strecoara. Se poate adauga putina lamaia pentru a-i imbunatati calitatile dezinfectante. Sunt recomandate trei astfel de cani pe zi. Tot pentru calmarea durerilor in gat se poate face gargara cu ceai de cimbru.

Extractul de lemn dulce este un antibiotic natural care ajuta la reducerea tusei. Se pregateste sub forma de ceai folosind o lingurita de extract pentru o cana de apa. Se lasa la fiert 3 minute, dupa care la infuzat alte 5 minute. Dupa ce se strecoara, ceaiul poate fi servit. Se pot bea pana la 3 cani pe zi, nu mai mult de 4-6 saptamani la rand.

Oregano are multe proprietati care functioneaza benefic asupra organismului, avand rol de expectorant natural, antitusiv, antiseptic si sedativ usor. Se pregateste sub forma de ceai folosind o lingurita de oregano intr-o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat pentru 10 minute. Se pot adauga si alte plante, precum fenicul sau anasonul verde. Poate fi folosit si drept condiment – frunzele trebuie frecate inainte de ale adauga in orice fel de mancare pentru a ii imbunatati aroma.