Copilul meu ar putea avea ADHD? Simptome la copii si adolescenti

Un copil poate avea neatentie si nu hiperactivitate sau impulsivitate si nu neatentie si poate avea ADHD

copii ADHD

ADHD (Tulburarea cu deficit de atentie si hiperactivitate) este un mod persistent de neatentie si/sau hiperactivitate-impulsivitate care interfereaza cu functionarea sau dezvoltarea copilului sau adolescentului.

Este important de stiut ca exista unele diferente subtile in simptomele ADHD la copii si adolescenti; astfel, de exemplu, hiperactivitatea motorie tipica a tulburarii scade odata cu varsta.

De aceea, copiii sunt de obicei mai mobili decat adolescentii cu ADHD. Potrivit expertilor ADHD este mai greu de recunoscut si tratat la adolescenti decat la copii. Simptomele ADHD la copii si adolescenti sunt practic 3:

  • Neatentie;
  • Hiperactivitate;
  • Impulsivitate.

Cu toate acestea, pentru a diagnostica ADHD, nu toate 3 trebuie indeplinite. Un copil poate avea neatentie si nu hiperactivitate sau impulsivitate si nu neatentie si poate avea ADHD.

Neatentia: cum se manifesta?
  • Nerespectarea detaliilor si/sau greselile la sarcini

Copilul sau adolescentul cu ADHD nu reuseste adesea sa acorde o atentie deosebita detaliilor sau greseste neglijent la temele scolare sau in timpul altor activitati.

  • Dificultati in a mentine atentia

Un alt mod in care neatentia este exprimata in ADHD este prin dificultati in mentinerea atentiei asupra sarcinilor sau activitatilor recreative; de exemplu, dificultati in sustinerea atentiei in clasa, in conversatii sau cand citeste.

  • Distragere usoara a atentiei

Copilul sau adolescentul pare adesea sa nu asculte atunci cand i se vorbeste direct (de exemplu, pare sa se gandeasca la alte lucruri, chiar si in absenta oricaror distrageri aparente).

  • Hiperactivitate si impulsivitate

Copilul hiperactiv este intr-o miscare continua, nelinistit si se comporta adesea „de parca ar avea un motor inauntru”.

Copiii cu ADHD sunt impulsivi in multe situatii si le este greu sa gandeasca sau sa reflecteze inainte de a actiona. De asemenea, au dificultati in a reflecta asupra consecintelor actiunilor lor si au o toleranta scazuta la stres si frustrare.

  • Se agita cu mainile si picioarele

Adesea se framanta, lovesc cu mainile sau cu picioarele sau se zvarcolesc pe scaun.

Daca parintele suspecteaza ca copilul sau are ADHD, deoarece prezinta unele dintre simptomele mentionate, cel mai bun lucru pe care il poate face pentru a-l ajuta este sa ceara ajutor profesionist pentru a se face o evaluare adecvata si a incepe un tratament personalizat.