De ce trebuie sa schimbati foarte des buretele de spalat vase?

buretele de bucatarie

Un studiu german a aratat ca pe buretele de bucatarie este prezenta o cantitate uriasa de bacterii. Sanitizarea lor este inutila. Sa vedem de ce.

Cat de des trebuie schimbati buretii de bucatarie?

Sursa de agenti patogeni si de miliarde de bacterii, buretele de bucatarie trebuie schimbat o data pe saptamana. Buretii de bucatarie ca si fecalele: contin miliarde de bacterii. De fapt, se stia deja ca buretele de bucatarie adaposteste o cantitate uriasa de bacterii.

Pare un paradox, pentru ca sunt folositI pentru a curata vasele. Insa, echipa de cercetatori de la Universitatea din Furtwangen a confirmat, in urma unor analize de laborator amanuntite, ca in buretele de bucatarie moale si foarte confortabil, in special in spuma, exista o concentratie mare de bacterii care poate fi comparata cu microbii din fecale.

Profesorul Markus Egert, autorul studiului in cauza, a confirmat cele de mai sus: in timpul analizelor de laborator efectuate pe buretele de bucatarie, au fost gasite aceleasi cantitati de bacterii ca si in fecalele umane. Aceasta este o constatare ingrijoratoare daca ne gandim ca este un produs pe care il folosim zilnic pentru a spala vasele si vesela. Daca ne adancim in studiul realizat, descoperim si cifrele: potrivit datelor aparute, in doar un centimetru cub de burete exista aproximativ 82 de miliarde de bacterii apartinand la peste 300 de specii diferite.

Printre aceste bacterii se numara cea responsabila de mirosul neplacut si de infectii, Moraxella osloensis, dar exista si alte bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella si multe altele.

Ceea ce este cel mai surprinzator este faptul ca, tot conform cercetarii, curatarea sau incercarea de a le igieniza si steriliza este inutila. Cercetatorii au afirmat ca buretele curatat in mod regulat continea un procent mai mare de bacterii decat alti bureti. O posibila solutie ar fi schimbarea buretilor la fiecare saptamana sau cel mult la fiecare 15 zile. Daca buretele utilizat este deosebit de deteriorat, atunci ar trebui schimbat chiar mai devreme.

Un alt sfat pentru a evita contaminarea bacteriana este sa folositi bureti diferiti in functie de utilizare. In mod ideal, ar trebui sa folositi un burete pentru a spala vasele, oalele si cratitele, un altul pentru a spala tablitele, ustensilele sau cutitele care ar fi putut intra in contact cu carnea cruda, iar un alt burete pentru a curata blatul de lucru. Pentru a nu le confunda, puteti opta sa le cumparati in culori diferite.

In general, sfatul este de a le folosi cu mainile perfect curate, dar este mai bine daca purtati manusi.