Intretinerea, schimbarea si verificarea anvelopei – ce trebuie sa stie soferii

Anvelopele reprezinta una dintre cele mai importante componente externe ale unui autoturism. Exista mai multe tipuri de anvelope, in functie de anotimpul in care sunt folosite. Asadar, este vorba despre anvelope de iarna, de vara, sau all season, care pot fi folosite pe toata durata anului.

Schimbarea anvelopelor

Anvelopele reprezinta una dintre cele mai importante componente externe ale unui autoturism. Exista mai multe tipuri de anvelope, in functie de anotimpul in care sunt folosite. Asadar, este vorba despre anvelope de iarna, de vara, sau all season, care pot fi folosite pe toata durata anului. Nu numai tipul anvelopei conteaza atunci cand conducatorii auto decid sa si le schimba, ci si dimensiunile acestora. Pentru a nu avea probleme in acest sens, soferii trebuie sa tina cont de specificatiile din cartea masinii.

Intretinerea anvelopelor

Pentru a intretine in mod corect anvelopele, pentru a beneficia de performantele acestora, exploatarea cauciucului trebuie facuta pana la indicatorul de uzura, in nici un caz peste pragul maxim recomandat. De asemenea, se va tine cont si de nedepasirea sarcinii permise, de evitarea rulajului pe drumuri care nu sunt amenajate corespunzator, pe linii de tramvai sau pe drumuri cu denivelari, precum si verificarea constanta a presiunii.

Anvelopele nu trebuie sa fie folosite in conditii de sub sau suprapresiune, nu trebuie expuse la temperaturi inalte, la aer sarat, iar curatarea trebuie realizata in mod corect si periodic, fara a folosi produse corozive.

Schimbarea anvelopelor

Schimbarea anvelopelor este necesara de doua ori pe an sau chiar de mai multe ori, in cazul in care soferii observa sau suspecteaza orice tip de deteriorare. Schimbarea anvelopelor se face in functie de anotimp, dar si daca prezinta semne clare de uzura, deteriorari sau accidente. Nu in ultimul rand, conducatorii auto trebuie sa tina cont de faptul ca schimbarea la timp a anvelopelor asigura o franare mai buna, o acceleratie mai rapida si un demaraj mai bun.

Verificarea anvelopelor

Conducatorii auto au obligatia de a verifica in mod periodic aspectul cauciucurilor montate pe masina pentru a identifica orice schimbare a acestora, inclusiv a roatei de rezerva. Aceasta inspectie periodica are o importanta foarte mare pentru prelungirea duratei de viata, pentru mentinerea calitatii si pentru diminuarea uzurii cauciucului. De asemenea, atunci cand conducatorii auto au nevoie de informatii suplimentare referitoare la verificarea, intretinerea si inlocuirea anvelopelor, pot consulta un service profesionist.