Gripa si raceala sunt 2 afectiuni frecvente care apar mai ales atunci cand se schimba anotimpurile sau in lunile mai reci. Cu toate acestea, cum se vindeca cele 2 afectiuni, deoarece sunt atat de asemanatoare?
Simptomele racelii
Raceala obisnuita este mai usor de tratat decat gripa si alte boli virale. De obicei, simptomele apar in etape:
- mai intai apare o usoara durere si iritatie in gat;
- apoi nasul care curge sau nasul infundat;
- in jurul celei de-a 5 a zi poate aparea tusea.
Senzatiile de oboseala sunt posibile, temperatura creste rar si nu depaseste 37,5 grade. In cazul unei raceli, nu exista simptome, precum greata, varsaturile care sunt de fapt semne ale virusilor sezonieri. In decurs de o saptamana, simptomele racelii comune dispar si nu mai este nevoie de tratament.
Simptomele gripei
Simptomele gripei apar brusc si impreuna. Acestea includ:
- febra;
- dureri musculare;
- oboseala;
- frisoane pe tot corpul.
- greata si pierderea poftei de mancare sunt posibile;
- tulburarile de stomac sunt, de asemenea, un semn comun.
Insa nasul nu curge, nici dureri in gat nu sunt prezente, rareori exista plangeri de cefalee si este posibila o tuse mai profunda. Gripa trece mai greu – chiar si cu masuri oportune, poate dura chiar 2 saptamani pana pacientul se va simti complet sanatos.
Tratamentul gripei
Gripa necesita neaparat o vizita la medicul de familie, iar pentru formele mai severe poate fi necesar un antibiotic si un imunostimulant pentru a stabiliza sistemul imunitar in timpul si dupa boala. Gripa necesita odihna, somn si mai multe lichide pentru a preveni riscul de deshidratare.
Tratamentul racelii
De multe ori raceala obisnuita poate fi vindecata acasa. Este important sa se ia masuri in timp util, deoarece o raceala poate duce la infectia sinusurilor, a tractului respirator sau, in general, se poate dezvolta intr-o infectie bacteriana.
Se vor consuma multe lichide – sucuri pentru a aduce un aport de vitamine organismului si ceaiuri pentru a ameliora simptomele racelii. Se pot face inhalatii si gargara cu decoct de musetel. Siropurile din plante ajuta la tuse, iar nasul infundat poate fi tratat cu un spray salin.