Repercursiunile obezitatii infantile

In intreaga, lume studiile arata ca din ce in ce mai multi copii sunt afectati de obezitate care este pe cale de a deveni o epidemie moderna

obezitate infantila

Obezitatea infantila este o problema cu care se confrunta copiii si parintii din intreaga lume, inca de la cele mai fragede varste. Din primii ani de viata, copiii incep sa capete proportii datorita unui stil de viata sedentar, a lipsei miscarii, a unei alimentatii neechilibrate bazata mai mult pe dulciuri si fast food, decat pe mancare gatita.

Faptul ca obezitatea este in stransa legatura cu bolile de inima nu este un secret pentru parintii care ar trebui sa isi dea silinta sa ii convinga pe copii sa adopte un stil de viata mai sanatos

Studiile recente aduc parintilor si cateva motive de ingrijorare in acest sens, sugerand faptul ca obezitatea la copiii care au varsta de peste 9 ani si un indice de masa corporala prea mare poate determina aparitia hipertensiunii si cresterii peste limita admisa a nivelului de colesterol.

Efectele nedorite ale obezitatii se manifesta in perioada adolescentei si a maturitatii

Chiar daca, atunci cand sunt mici sunt foarte pufosi si parintii considera ca aceasta grasime va fi usor eliminata atunci cand vor creste mari si vor avea un stil de viata mai activ, nu intotdeauna acest lucru este si valabil. Este important de stiut ca in cazul copiilor, indicele de masa corporala nu se bazeaza numai pe greutate si pe inaltime, ci este influentat si de sex. Se pare ca baietii au mai putine grasimi naturale decat fetitele.

De asemenea, in cazul copiilor care devin adolescenti supraponderali si nu reusesc sa slabeasca pana la varsta adolescentina, iar indicele de masa corporala este mult peste limita normala, specialistii iti trag un semnal de alarma. Acestia pot dezvolta boli de inima, precum si diabet sau alte boli de nutritie.

Tratata cu prea putina atentie, obezitatea la copii trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parinti si pentru medici, incepand de la medicul de familie si continuand cu medicul pediatru. Daca obezitatea nu este tinuta sub control in primii ani de viata, atunci pot aparea la varsta maturitatii sau la varsta adolescentina probleme cu articulatiile, probleme osoase, dereglari hormonale, precum si o tensiune arteriala crescuta, sindromul ovarelor polichistice la fete, boli ale vezicii biliare, dar si niveluri ridicate are colesterolului si diabetului.

In intreaga, lume studiile arata ca din ce in ce mai multi copii sunt afectati de obezitate care este pe cale de a deveni o epidemie moderna. Numai in Marea Britanie, 20% din copii sunt obezi, iar in Romania, trei din zece copii si adolescenti sunt supraponderali si 8% din ei sunt obezi.

Obezitatea este o afectiune care poate fi diagnosticata si tratata in mod corespunzator cu ajutorul unui dietetician/ Fiind o problema atat de serioasa aceasta trebuie tratata cu multa atentie iar parintii trebuie sa stie ca obezitatea din copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate in viata.