Socializarea in perioada copilariei

Jocul este un alt aspect important al vietii copiilor care ajuta la dezvoltarea socializarii. Prin joc, copilul invata sa coopereze cu colegii de clasa si sa atinga obiectivele grupului.

socializare copii

Socializarea in perioada copilariei este un proces prin care copiii isi definesc propria identitate si se integreaza in societate. Aceasta este un proces cheie in dezvoltarea fiecarei fiinte umane. Contactul cu ceilalti si mediul inconjurator modeleaza identitatea si comportamentul.

Invatarea incepe inca din primul minut din viata si nu se opreste niciodata. Cu toate acestea, copilaria timpurie este etapa cheie in procesul de socializare, deoarece atunci este perioada cea mai buna de invatare. Copiii se nasc cu abilitatea de a invata si nevoia de a cauta stimuli sociali.

Influenta mediului asupra socializarii in perioada copilariei

Toate persoanele sunt nascute cu un potential mare pentru relatiile sociale, precum si pentru utilizarea agresiunii si a violentei. Mediul este cel care determina care dintre cele doua polaritati va predomina in comportamentul fiecaruia. Aceasta influenta se realizeaza in moduri diferite:

Prin imitatie

Socializarea in randul celor mici este dobandita in principal prin imitatie. Aceasta invatare se face prin preluarea comportamentelor oamenilor din jur. Familia joaca un rol cheie ca primii socializatori ai copilului.

Scoala este principalul nucleu de socializare. Modul de predare al profesorului, modul sau de tratare a elevilor si atitudinea sa vor fi, de asemenea, mari indicatori pentru modul in care acestia se comporta.

Modurile de comunicare sunt din ce in ce mai utilizate ca emitatoare de informatii sociale. Prin intermediul unui limbaj simplu, vizual, televiziunea si alte media similare ofera copiilor exemple de comportamente bune si altele mai putin bune. Este esential ca parintii sa aleaga continutul de televiziune pe care il ofera copiilor, asigurandu-se ca acesta este in concordanta cu valorile pe care doresc sa le dobandeasca.

Jocul

Jocul este un alt aspect important al vietii copiilor care ajuta la dezvoltarea socializarii. Prin joc, copilul invata sa coopereze cu colegii de clasa si sa atinga obiectivele grupului.

Cum sa dezvolti socializarea in copilarie?

Desi acesta este un proces natural inerent fiecarei fiinte umane, exista unele lucruri care se pot face pentru a incuraja dezvoltarea unei bune socializari la copii.

Pe masura ce construiesc relatii sociale cu ceilalti, cei mici se simt mai confortabil cu interactiunile sociale. Prin urmare, este extrem de important sa nu fie protejati excesiv, pentru a nu-i priva de oportunitatea de a-si experimenta abilitatile si de a-si dezvolta propria personalitate.