Copiii incep sa mearga in jurul varstei de un an (cateva luni in plus sau in minus). Primii pasi ai copilului sunt esentiali pentru parinti, fiind un moment mult-asteptat, care in general este filmat si caruia i se acorda o foarte mare importanta. La varsta de un an, copiii merg sustinuti, in general isi tin picioarele departate si fac pasi mici si rapizi. pe masura ce cresc, copiii incearca sa isi pastreze echilibrul si dupa varsta de trei ani, mersul seamana cu cel al adultului. Cam aceasta este si varsta in care adultii pot remarca tulburarile de mers. Unele se corecteaza in timp, altele necesita evaluare medicala.
Foarte multi copii fac primii pasi si continua sa mearga pe varfuri. Acest tip de mers dispare in jurul varstei de 2 ani, iar in cazul in care copiii continua sa mearga pe varfuri si dupa aceasta varsta, este necesar un consult medical amanuntit, pentru ca se pot confrunta cu o afectiune neurologica cu rolul de a determina spasticitatea membrelor inferioare. Mersul schiopatat este o alta problema locomotorie la copii, care poate fi localizata la nivelul membrului inferior si care necesita investigatii amanuntite.
Care sunt analizele de laborator si imagistice care trebuie efectuate in cazul copiilor care prezinta tulburari de mers?
In primul rand, este necesara o hemoleucograma completa, analize de sange cu ajutorul carora sa poata fi determinat nivelul calcemiei, nivelul seric vitamina D, coagulograma, dar si radiografii, computer tomografie si ecografie articulara.
Diagnosticul tulburarii de mers se pune de catre medicul specialist, in urma unui examen clinic complet si a unei evaluari neurologice. In plus, medicul trebuie sa observe copilul in timp ce acesta merge sau alearga si tratamentul include kinetoterapie, tratament ortopedic, oncologic. Recomandarea medicilor specialisti pentru parintii copiilor care prezinta tulburari la mers este sa ceara ajutor specializat, sa efectueze toate analizele si investigatiile care le sunt recomandate si sa respecte recomandarile medicale care le sunt sugerate. In caz contrar, mersul copilului poate ramane afectat pe toata durata vietii, iar complicatiile pot fi mai grave.