Anemia la nou nascuti este o afectiune in care corpul copilului are un numar mai mic de globule rosii decat in mod normal. Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, inclusiv daca bebelusul este prematur, globulele rosii se descompun prea repede, organismul nu creeaza suficiente globule rosii sau copilul pierde prea mult sange.
Multi bebelusi nu au nevoie de tratament pentru anemie. Bebelusii care au anemie au un numar de globule rosii mai mic decat in mod normal. Celulele rosii din sange transporta oxigen in tot corpul. Un nou nascut poate dezvolta anemie din mai multe motive.
Acestea pot include:
- Corpul copilului nu produce suficiente globule rosii . Majoritatea bebelusilor au unele anemii in primele luni de viata. Aceasta este cunoscuta sub numele de anemie fiziologica. Motivul pentru care apare aceasta anemie este ca organismul bebelusului creste rapid si necesita timp pentru ca productia de celule rosii din sange sa fie cum trebuie.
- Corpul descompune prea repede globulele rosii. Aceasta problema este frecventa atunci cand tipurile de sange ale mamei si ale bebelusului nu se potrivesc. Se numeste incompatibilitate Rh / ABO. Acesti bebelusi au, de obicei, icter, ceea ce poate determina pielea lor sa se ingalbeneasca. La cativa bebelusi, anemia poate fi cauzata si de infectii sau tulburari genetice.
- Copilul se naste prematur. Bebelusii care se nasc prematur (devreme) au un numar mai mic de globule rosii. Aceste globule rosii au, de asemenea, o durata de viata mai scurta in comparatie cu globulele rosii ale bebelusilor cu termen complet. Aceasta se numeste anemie de prematuritate.
Multi copii cu anemie nu au niciun simptom. Cand apar simptome, acestea pot include:
- piele palida;
- energie redusa;
- ritm cardiac rapid si respiratie rapida.
Anemia este diagnosticata printr-un test de sange. Testele care sunt utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea anemiei includ urmatoarele analize: hemoglobina (proteina din globulele rosii care transporta oxigen), hematocritul (procentul de sange care este format din globule rosii) si reticulocitele (procentul de celule rosii imature din sange).