Avansul tehnologiei si integrarea pe piata auto: conducerea autonoma?

In ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre conducerea autonoma sau semi-autonoma, iar anul 2020 ar trebui sa confirme explozia acestei tehnologii pentru publicul larg. Dar ce inseamna de fapt, conducere autonoma

conducere semi-autonoma

In ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre conducerea autonoma sau semi-autonoma, iar anul 2020 ar trebui sa confirme explozia acestei tehnologii pentru publicul larg. Dar ce inseamna de fapt, conducere autonoma? In randurile de mai jos, se vor prezenta cateva dintre elementele de baza pentru o mai buna intelegere.

Totul despre conducerea autonoma

Inainte de a achizitiona un model, cumparatorul trebuie sa stie exact ce poate si ce nu poate face masina dorita. Pe scurt, exista diferite tipuri de conducere autonoma sau semi-autonoma, iar inginerii SAE (Societatea Inginerilor de Autovehicule) au explicat totul pe larg, pe intelesul tuturor.

In primul rand, exista mai multe niveluri de conducere autonoma, iar Standardul J3016 le defineste astfel: nivelurile 0 pana la 2, soferul este responsabil pentru monitorizarea mediului. La nivelurile 3 pana la 5, sistemul de conducere automat este responsabil pentru aceasta sarcina.

  • Nivelul 0: fara automatizare. Soferul este cel care controleaza toate aspectele conducerii dinamice, chiar si atunci cand vehiculul este echipat cu sisteme de avertizare sau de interventie (de exemplu, un sistem de detectare a schimbarilor de benzi).

  • Nivelul 1: asistenta la conducere. Un sistem de asistenta a soferului monitorizeaza functiile de directie sau de acceleratie folosind date din mediul de conducere (de exemplu, controlul de viteza cu radar). Soferul trebuie sa efectueze toate celelalte manevre de conducere dinamice.

  • Nivelul 2: automatizare partiala. Unul sau mai multe sisteme de asistenta la sofer controleaza atat functiile de directie, cat si accelerarea / decelerarea folosind date din mediul de conducere. Soferul este in continuare cel care trebuie să efectueze toate celelalte manevre de conducere dinamice.

  • Nivelul 3: automatizare condiționată. Un sistem de conducere controlează toate aspectele conducerii dinamice, iar șoferul trebuie să răspundă în mod corespunzător atunci când i se cere să intervină.

  • Nivelul 4: automatizare ridicata. Toate aspectele legate de conducerea dinamica se afla sub controlul sistemului de conducere automatizat. Sistemul mai poate solicita soferului sa intervina, dar poate functiona si fara el.

  • Nivelul 5: automatizare completa. Toate aspectele, in toate conditiile de drum, sunt controlate de sistemul de conducere automatizat. In niciun moment nu este necesara interventia umana.

Majoritatea sistemelor disponibile pe piata, in ciuda promisiunilor unor producatori, sunt de nivel 2. In schimb, pilotul automat al Tesla prezinta capacitati de nivel 4, numai in conditii de autostrada.