Ce cauzeaza pierderea poftei de mancare?

Alaturi de pierderea poftei de mancare, o persoana poate prezenta oboseala si pierderea in greutate daca nu mananca suficiente alimente pentru a-si mentine corpul

pofta mancare

Oricine poate avea o pierdere a poftei de mancare si din mai multe motive diferite. Este posibil ca oamenii sa doreasca mai putin sa manance, sa-si piarda interesul pentru alimente sau sa simta greata.

Alaturi de pierderea poftei de mancare, o persoana poate prezenta oboseala si pierderea in greutate daca nu mananca suficiente alimente pentru a-si mentine corpul.

Cauze si alte simptome

O pierdere a poftei de mancare poate fi fizica sau psihologica. Este adesea temporara din cauza unor factori precum infectii sau probleme digestive, caz in care pofta de mancare va reveni atunci cand persoana si-a revenit.

Unele persoane isi pot pierde pofta de mancare ca simptom al unei afectiuni medicale pe termen lung, cum ar fi in stadiile tarzii ale bolilor grave, inclusiv a cancerului.

Termenul medical pentru pierderea completa a apetitului pe o perioada mai lunga de timp este anorexia. Acest lucru este diferit de tulburarea alimentara anorexia nervoasa, care este o problema de sanatate mintala.

Cauze comune

Infectiile virale sau bacteriene obisnuite, cum ar fi gripa sau gastroenterita sunt adesea de vina pentru pierderea poftei de mancare. Apetitul unei persoane revine de obicei atunci cand incepe sa-si revina.

Cauze psihologice

Factorii psihologici si conditiile de sanatate mintala pot avea un impact semnificativ asupra apetitului unei persoane. Acestia pot include:

  • depresie;
  • anxietate;
  • atacuri de panica;
  • stres;
  • tulburari de alimentatie, cum ar fi bulimia sau anorexia nervoasa.

Varsta

O pierdere a poftei de mancare poate fi, de asemenea, mai frecventa la adultii in varsta. Acest lucru se poate datora utilizarii crescute a medicamentelor si a modificarilor organismului pe masura ce imbatraneste. Aceste modificari pot afecta:

  • sistemul digestiv;
  • hormonii;
  • simtul gustului sau al mirosului.

Tratament

Un medic poate prescrie anumite medicamente pentru a ajuta la cresterea poftei de mancare si la reducerea altor simptome, de exemplu greata.

Daca depresia sau anxietatea determina oamenii sa se confrunte cu pierderea poftei de mancare, terapiile si, uneori, antidepresivele pot ajuta.

Daca un medic considera ca un anumit medicament este un motiv pentru pierderea poftei de mancare, acesta poate schimba doza sau medicamentul.