Ce este fertilizarea in vitro?

O jumatate de milion de copii se nasc in fiecare an la nivel mondial prin fertilizarea in vitro. Fertilizarea in vitro implica fertilizarea unui ovul cu un spermatozoid in afara uterului mamei. Acest proces, care se desfasoara in laborator, face posibila inceperea unei sarcini pentru cuplurile cu probleme de fertilitate

fertilizarea in vitro

O jumatate de milion de copii se nasc in fiecare an la nivel mondial prin fertilizarea in vitro. Fertilizarea in vitro implica fertilizarea unui ovul cu un spermatozoid in afara uterului mamei. Acest proces, care se desfasoara in laborator, face posibila inceperea unei sarcini pentru cuplurile cu probleme de fertilitate.

  • Cand se foloseste fertilizarea in vitro (FIV) ?

FIV este utilizata in general atunci cand alte metode de fertilizare mai putin invazive, cum ar fi tratamentele hormonale sau inseminarea artificiala intrauterina, nu functioneaza. Acest lucru se poate face cu ovulele si sperma cuplului sau, donatorii pot fi folositi daca unul dintre cupluri are probleme de infertilitate.

  • Cum se efectueaza fertilizarea in vitro ?

Inainte de a incepe o fertilizare in vitro, medicii trebuie sa efectueze numeroase teste pentru a verifica daca femeia si barbatul sunt capabili sa fertilizeze prin acest proces.

Aceste teste includ depistarea bolii, testarea calitatii materialului seminal, rezerva ovariana feminina, dovezi ale transferului embrionar si examene ale cavitatii uterine.

Odata ce testul este pozitiv, femeia este supusa tratamentului pentru stimularea ovulelor si pentru maturarea ulterioara a acestora.

Dupa 2 saptamani pana la o luna de pregatire, se vor efectua o ecografie vaginala si un test de sange pentru a dovedi ca organismul si ovulele sunt gata de fertilizare. Apoi, se administreaza o injectie cu hormonul HCG, care induce maturarea ovulului – 36 de ore mai tarziu, se poate incepe procesul.

  • Obtinerea ovulelor

Extractia ovulului se realizeaza printr-o punctie efectuata intr-o sala de operatii si sub anestezie. Procesul dureaza 15 minute. Pentru extractie, o sonda cu ultrasunete este introdusa in vagin. Un ac fin se introduce in ghidajul ultrasunetelor pana ajunge la foliculi, apoi ovulele sunt aspirate prin ac.

  • Fertilizare

Odata obtinute ovulele si spermatozoizii umani, incepe procesul de fertilizare in vitro Astfel, materialul seminal este obtinut in prealabil prin masturbare. In cazuri complicate, va fi prin aspiratie testiculara, care consta in extragerea spermei, direct din testicule folosind un ac.

Intre 2 pana la 6 zile dupa fertilizare, embrionul este plasat in uterul femeii pentru a incepe sarcina. Daca fertilizarea are succes, embrionul va adera la peretii uterului. Succesul fertilizarii poate fi determinat dupa 11 zile.

Embrionii de buna calitate neutilizati sunt depozitati criogenic, astfel incat pot fi utilizati mai tarziu fara a fi nevoie sa se repete stimularea ovariana, daca se doreste o alta sarcina.