Parvovirusul canin este o boala infectioasa de o natura grava, care este cauzata de un virus. Este un virus foarte rezistent, capabil sa supravietuiasca in mediu timp de pana la 6 luni, acesta fiind principalul motiv al ratei sale ridicate de contagiune. Afecteaza in principal puii dar si cainii adulti nevaccinati.
Cum se raspandeste parvovirusul canin?
Virusul parvo este transmis prin inhalarea sau ingestia virusului, care se gaseste in mediu sau in fecalele cainilor infectati. Odata ajuns in organism, virusul se reproduce foarte repede, mai intai in amigdalele, apoi trece in fluxul sanguin, prin care ajunge in tesutul limfatic si in intestin. De asemenea, poate afecta rinichii, plamanii, ficatul sau inima. In functie de organele afectate, simptomele dezvoltate pot diferi.
Simptome de parvovirus canin
Deoarece este un virus care ataca mai intai tesutul limfatic si intestinul, este obisnuit ca, la cateva zile dupa infectare, cainele sa prezinte diaree sangeroasa ( enterita ) si o stare de imunodeficienta, care se traduce prin slabiciune si stare generala de rau, din cauza scaderii globulelor albe din sange. In plus, pot aparea urmatoarele semne:
- Varsaturi;
- Febra;
- Tulburari cardiace;
- Probleme respiratorii;
- Apatie.
Pe de alta parte, din cauza slabiciunii sistemului imunitar al cainelui cu parvovirus, este posibil sa apara alti virusi, bacterii sau paraziti si, prin urmare, se dezvolta infectii secundare, in special in intestine.
Se poate vindeca parvovirusul canin?
Da, parvovirusul canin este vindecat atata timp cat este detectat devreme si cainele afectat raspunde in mod adecvat la tratament. Fiind o boala descoperita recent, in special la sfarsitul anilor ’70, nu exista inca un remediu definitiv pentru combaterea virusului. In acest fel, tratamentul se concentreaza pe tratarea simptomelor si intarirea sistemului imunitar pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva bolii.
Tratamentul parvovirusului canin
Tratamentul vizeaza combaterea deshidratarii, in principal, care este cea mai mare cauza de deces, precum si inlocuirea fluidelor. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este sa mearga la medicul veterinar imediat ce sunt detectate primele simptome pentru a incepe tratamentul pe baza terapiei cu fluide si, daca este necesar, a transfuziilor de sange.
In caz de varsaturi, se va administra antiemetice si antiacide. Daca s-au dezvoltat infectii bacteriene sau virale secundare, se vor administra antibiotice pentru a le combate.