Cele mai cunoscute filme care au fost pierdute de-a lungul timpului

filme pierdute din istorie

Cinematografia a evoluat rapid de-a lungul timpului, iar astăzi avem acces la o vastă colecție de filme din toate colțurile lumii.

Cu toate acestea, există o tristă realitate în industria filmului: multe filme au fost pierdute sau distruse de-a lungul anilor. Aceasta poate fi cauzată de neglijență, războaie sau tehnologie învechită.

În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai cunoscute filme pierdute din istorie și impactul pe care l-au avut asupra industriei cinematografice.

  • “London After Midnight”

“London After Midnight” este un film american din 1927, regizat de Tod Browning și care a avut în rolurile principale pe Lon Chaney și Marceline Day. Filmul a captivat publicul cu atmosfera sa misterioasă și cu unul dintre cele mai icone personaje create de Chaney.

Cu toate acestea, filmul a fost considerat pierdut într-un incendiu la studiourile MGM din 1965. Deoarece era filmat într-un anumit proces de iluminare și cu un machiaj foarte detaliat, multe detalii ale filmului sunt considerate irecuperabile.

  • “Greed”

“Greed” este un film american din 1924, regizat de Erich von Stroheim și considerat unul dintre primele filme epice. Bazat pe romanul lui Frank Norris, filmul urmărește povestea unui bărbat posesiv și aflate într-un triunghi amoros și cel al său almodan.

Stroheim a filmat inițial peste 9 ore de material, însă producătorul Sam Goldwyn a redus filmul la aproximativ 2 ore. Materialele filmului original au fost distruse, iar filmul este acum cunoscut mai ales prin fragmentele care au rămas.

  • “The Magnificent Ambersons”

“The Magnificent Ambersons” este un film american din 1942, regizat de Orson Welles. Adaptat din romanul lui Booth Tarkington, filmul urmărește declinul unei familii din clasa înstărită în America postbellum. După ce a fost terminat, studiourile RKO au făcut tăieturi semnificative și au refilmat finalul pentru a-l face mai fericit.

Materialele filmului original au fost distruse, iar ceea ce a mai rămas nu reflectă viziunea lui Welles cu privire la acest film. Acesta este considerat una dintre cele mai mari pierderi în istoria filmului.

  • “Metropolis”

“Metropolis” este un film german din 1927, regizat de Fritz Lang și considerat unul dintre cele mai influente filme științifico-fantastice din toate timpurile. Filmul prezintă o lume futuristă divizată în două clase sociale.

Cu toate că au fost realizate mai multe versiuni ale filmului, inclusiv o versiune restaurată în 2010, aproximativ un sfert din materialul filmului original a fost considerat pierdut. Scene importante și povești secundare au fost reduse la miliarde și este puțin probabil să fie recuperate vreodată.

Concluzie

Pierderea unui film este o pierdere culturală mare, deoarece filmele reprezintă nu numai o formă de divertisment, ci și o oglindă a timpului și a culturii în care au fost create.

Cele mai cunoscute filme pierdute fac parte din istoria cinematografică și, deși nu le putem vedea în întregime, ele continuă să aibă un impact durabil asupra industriei filmului.

Este important să conservăm și să protejăm filmele pentru a asigura transmiterea patrimoniului cultural pentru generațiile viitoare.