Cele mai toxice plante pentru caini si pisici

Toxicitatea se datoreaza adesea ingestiei de frunze moarte / uscate; frunzele verzi sunt amare si sunt mai putin susceptibile de a fi consumate de animalele de companie curioase

plante toxice caini

Plantele discutate in acest articol sunt considerate a fi unele dintre cele mai toxice pentru caini si pisici; pot provoca boli grave si moarte, chiar daca sunt inghitite in cantitati relativ mici. Aceste plante se gasesc de obicei in casa sau curte.

Pe parcursul evolutiei lor, plantele au dezvoltat multi agenti toxici pentru a impiedica consumul acestora; multe dintre aceste substante sunt insa extrem de otravitoare.

Chiar si plantele care sunt considerate netoxice, adica ingestia nu ar trebui sa provoace simptome sistemice grave, pot duce la varsaturi si alte tulburari gastrointestinale. Plantele fac orice casa mai confortabila, dar proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie foarte atenti atunci cand le aleg.

  • Crini

Toxicitatea apare numai la pisici. Toxina principala este necunoscuta. Toate partile plantei sunt toxice (chiar si polen). Provoaca insuficienta renala acuta cauzata de necroza tubulara acuta.

Semnele clinice incep cu varsaturi, se dezvolta anorexie, letargia apare in cateva ore de la ingestie; varsaturile pot dura pana la 12 ore.

Prognosticul este nefavorabil in cazul tratamentului intarziat. Functia renala poate fi restabilita, dar poate dura saptamani; insuficienta renala cronica este o consecinta probabila.

  • Azalee

Azaleea este un arbust care infloreste primavara si se numara printre cele mai iubite flori cultivate in lunile de primavara. Toxina blocheaza canalul de sodiu din celule. Afecteaza in principal celulele musculare si nervoase.

Intreaga planta este toxica. Semnul clinic predominant sunt varsaturile, care incepe in cateva ore dupa ingestie. Diareea este rara. Pneumonia prin aspiratie este o complicatie si o posibila consecinta, iar in unele cazuri sunt posibile aritmii cardiace.

Semnele neurologice pot include depresie, slabiciune si convulsii. Prognosticul este favorabil daca nu au aparut crize in timpul toxicozei sau pneumonia de aspiratie nu s-a dezvoltat ca o consecinta.

  • Leandru

Planta perena vesnic verde care atinge 2 pana la 6 metri inaltime. Toxina majora – glicozide cardiace.

Toxicitatea se datoreaza adesea ingestiei de frunze moarte / uscate; frunzele verzi sunt amare si sunt mai putin susceptibile de a fi consumate de animalele de companie curioase.

Semnele clinice incep cu varsaturi si diaree (pot contine sange). Simptomele pot evolua catre aritmii cardiace de orice fel. Prognosticul este favorabil cu o terapie la timp.