Curiozitati despre vederea animalelor

Auzul si mirosul sunt foarte dezvoltate la mamifere, insa vederea este adesea secundara. Vad neclar, disting culorile mai putin bine decat oame

vederea animalelelor

Vederea animalelor este foarte interesanta si variata – se adapteaza mediului si modului de viata al fiecaruia, in functie de nevoile sale si de caracteristica sa majora: prada sau pradator? Vederea face posibila miscarea (zburand, mergand, alergand, tarandu-se in functie de specie), explorand mediul inconjurator, evitand obstacolele, scapand de pericol.

O vedere buna faciliteaza supravietuirea si ajuta la gasirea hranei. Pradatorul trebuie sa poata vedea prada in miscare, un animal care aduna trebuie sa vada fructele, o insecta care se hraneste trebuie sa poata gasi flori etc. In cele din urma, vederea permite animalelor sa comunice, sa-si recunoasca congenerii.

Viziunea mamiferelor domestice

Auzul si mirosul sunt foarte dezvoltate la mamifere, insa vederea este adesea secundara. Vad neclar, disting culorile mai putin bine decat oamenii. Cainele nu vede bine la mai mult de 5 metri distanta de el, totul va fi neclar dincolo de aceasta distanta, pe de alta parte, el percepe pana la 50 de imagini pe secunda.

Pisicile, vaneaza la caderea noptii datorita vederii lor bune in intuneric. Pisica are o multime de tije printre celulele retinei sale, mult mai mult decat un om, si are un fel de oglinda reflectorizanta, care retine lumina (acest lucru este motivul pentru care, in intuneric, se pot vedea, uneori, ochii pisicii care sclipesc).

Ea nu poate vedea in intuneric total, deoarece este nevoie de o sursa minima de lumina, cea a stelelor este suficienta noaptea, de exemplu. Insa orice lucru aflat la mai mult de 1 metru distanta este neclar. Pisica este, pe de alta parte, hipersensibila la miscari.

Bine de stiut

Oamenii sunt tricromatici, adica pot vedea bine toate culorile (au conuri capabile sa prinda albastru, verde si rosu) in timp ce cainii si pisicile sunt exemple dicromate (au doar 2 tipuri de fotoreceptori: aceia care indica albastru si verde).

Un animal care nu vede bine se poate adapta perfect mediului sau fara suferinta, deoarece este inzestrat cu alte simturi mult mai dezvoltate decat la om: mirosul, auzul in special.

Pierderea vederii este bine tolerata la caini sau pisici: vederea lor este inferioara celei umane.  Este posibil ca un caine sa fi orbit fara ca stapanii sai sa-si dea seama, deoarece atunci cand pierderea vederii este progresiva, cainele dezvolta strategii de obisnuinta si isi dezvolta celelalte simturi.