Hipotiroidismul la papagali

hipotiroidism papagali

Hipotiroidismul la papagali consta in functionarea insuficienta a glandei tiroide. Tratamentul este de obicei prescris pe viata, deoarece hormonii secretati de glandele tiroidiene sunt esentiali pentru viata si regleaza multe functii din organism.

Hipotiroidismul trebuie tratat pentru a evita moartea pasarii. Exista cateva semne si simptome care ar trebui sa-i alerteze pe ingrijitori dar cauzele nu au fost insa determinate. Aceasta afectiune a glandei tiroide este responsabila pentru aceasta patologie, dar nu exista nicio actiune preventiva.

Simptome

Printre primele simptome se numara problemele penajului. O pasare sanatoasa isi petrece multe ore pe zi aranjandu-si penele si curatandu-le. Este un comportament normal pentru mentinerea unui penaj sanatos. Lipsa toaletarii penelor este indicator al faptului ca exista o problema cu pasarea si trebuie investigata.

De asemenea, smulgerea penelor nu este o activitate normala in randul pasarilor si indica faptul ca exista o problema fizica sau comportamentala care trebuie verificata.

Odata descoperita problema, trebuie investigata si trebuie luate masuri cat mai repede pentru ca altfel, odata inceputa poate fi foarte greu de oprit si se poate ajunge chiar la mutilare.

Un alt semn este penajul prea des in partea de jos, iar in rest prezinta dificultati in crestere normala.  Obezitatea este, de asemenea, un simptom, deoarece tiroida functioneaza prea lent.

Tratamente

Hipotiroidismul la pasari este o afectiune foarte dificil de diagnosticat. Diagnosticul de hipotiroidism necesita un test de sange, dar chiar si interpretarea acestuia este discutabila, deoarece secretia de T4 este sub influenta multor factori.

In caz de hipotiroidism cert si dovedit, medicul veterinar poate prescrie un tratament care va fi amestecat cu apa de baut. Insa, nu exista un tratament anume, singular, care sa rezolve problema. Trebuie sa fie o combinatie a mai multor terapii. In general, tratamentul trebuie continuat pe toata durata vietii pasarii. Ar trebui stabilite controale periodice pentru a adapta dozarea tratamentului la activitatea glandei tiroide.

Se poate preveni aceasta patologie?

Din pacate, nu exista prevenirea hipotiroidismului la pasari.