Modificari ale aspectului natural al limbii

Aftele bucale, care apar dupa o arsura (bautura sau alimente prea fierbinti) sau dupa o problema stomatologica (ruperea unei coroane sau a unui bracket)

aspect natural limba

Schimbarile vizibile ale aspectului natural al limbii pot anunta posibile patologii motiv pentru care oamenii ar trebui sa se prezinte la medic pentru efectuarea unui control amanuntit. O astfel de problema nu trebuie sub nicio forma ignorata si trebuie tratata cu mare atentie si seriozitate.

Ce pot ascunde modificarile aspectului natural al limbii?

Spre exemplu, foarte multe persoane observa un aspect albicios la nivelul limbii, aceasta modificare putand fi cauzata de urmatoarele:

  • In cele mai frecvente cazuri este vorba despre o afectiune de origine infectioasa, cauzata de o ciuperca. Aceasta se numeste candidoza si se dezvoltata cel mai adesea dupa tratamentul cu antibiotice. Bacteriile dezechilibreaza flora digestiva si permit anumitor ciuperci sa creasca in cantitati mari in gura si in tractul digestiv;

  • Aftele bucale, care apar dupa o arsura (bautura sau alimente prea fierbinti) sau dupa o problema stomatologica (ruperea unei coroane sau a unui bracket)

  • Refluxul gastric este, de asemenea, una dintre cauzele comune ale unei limbii albe. Aciditatea stomacului care urca spre esofag creeaza o iritatie permanenta la nivelul tractului digestiv si al gurii;

  • In unele cazuri, constipatia poate provoca albirea limbii. Stagnarea scaunelor din colon dezechilibreaza flora intestinala si pe termen lung flora intregului tract digestiv si a gurii;

  • Tutunul, stresul, anumite medicamente (antidepresive, antihistaminice), care modifică cantitatea de saliva si calitatea acesteia, pot sta, de asemenea, la originea unei limbi albe;

  • In cele din urma, originea poate fi alergica. Eczema sau psoriazisul pot fi uneori asociate cu o limba alba.

Limbajul capata aspecte foarte diferite in functie de anumite cauze. Spre exemplu, acest depozit albicios poate fi mai putin sau mai gros, acoperind intreaga limba, sau poate aparea doar pe anumite zone bine localizate. Depozitul poate fi dureros, poate arde si poate crea dificultati la inghitire. Acesta este motivul pentru care este important sa se consultate un medic pentru depistarea afectiunii si remedierea acesteia.

Medicul generalist va efectua mai intai un examen clinic si al limbii, insa daca suspecteaza o afectiune de origine infectioasa, va solicita o analiza a depozitelor limbii, precum si un test de sange.