Stilul vintage se confunda adesea cu stilul retro – ambele apartin esteticii secolului trecut, dar nu si acelorasi decenii. De multe ori se folosesc termenii retro si vintage, ca sinonime care evoca vechiul, pentru a se face referire la estetica, fie in decor, fie in moda. Desi la prima vedere ar putea fi asemanatoare, exista un element foarte important care le face complet diferite si anume:
- Ceea ce diferentiaza un obiect sau imbracaminte vintage de unul retro este timpul
O piesa vintage este cea care a fost fabricata inainte de anii ’90, desi cele mai populare sunt cele care dateaza din anii ’20 pana in anii ’70. Cu toate acestea, o piesa retro este inspirata de estetica acelor ani si are aerul sau influenta sa, dar a fost fabricata mai recent. De exemplu, daca se pastreaza frigiderul in stil american al bunicii din anul 1950, se poate spune ca este un frigider vintage. Cu toate acestea, daca se cumpara un frigider nou care are acelasi aer, este vorba de unul retro.
Daca se doreste un decor vintage (fie cu mobilier cu adevarat vintage, fie retro), nu este nevoie de schimbari mari, deoarece detaliile mici vor face o mare diferenta. De exemplu, se pot recupera obiecte din casa bunicilor, precum vesela, ceasuri vechi, fotolii, telefoane sau se pot gasi si in „targurile persane”.
- Stilul vintage nu are o singura estetica, el poate fi combinat si cu alte stiluri pentru a-l face mai personal
De exemplu, se poate face mai romantic folosind culorile pastelate, imprimeurile florale si portelanul pentru a avea un aer sweet shabby chic vintage.
Termenul shabby se refera la ceva uzat si dezordonat, in timp ce chic-ul se distinge ca elegant si la moda. Pe scurt, un stil dulce si elegant.
Pentru a obtine acest efect, se folosesc elemente vechi, dar sofisticate, cum ar fi luate dintr-o casa de tara veche, amestecate cu elemente moderne, care ajuta la reimprospatarea atmosferei.