Participarea la sarcinile gospodaresti dezvolta viata sociala, il pregateste pentru autonomie si contribuie la educarea copilului. Parintii nu ar trebui sa considere ca un copil care face treburi casnice sufera. Transmiterea valorii ajutorului reciproc, colaborarea, solidaritatea este foarte importanta in educatia unui copil.
In functie de varsta copiilor, li se pot atribui sarcini care sa le permita sa adere cu usurinta la viata participativa in familie. Aceste sarcini tin cont de gradul de dificultate pe care copilul il poate suporta, in functie de capacitatea sa.
- Cum sa distribuiti treburile casnice?
Este necesar imbunatatirea unui plan de partajare a sarcinilor, astfel incat fiecare membru al familiei sa contribuie la treburile casnice – acest lucru evitand uitarea sau argumentul care duce la descurajare.
Astfel, parintii trebuie sa ia in considerare disponibilitatea fiecaruia in functie de sarcina sa scolara si de aptitudinile sale pentru a indeplini sarcina.
- Sarcini in functie de varsta copilului:
De la 1 an:
- sa puna jucariile in locul special amenajat;
- sa puna gunoiul in cos;
De la 4 ani:
- sa pune hainele la rufe murdare;
- sa aseze masa;
- sa curete masa;
- sa dezinfecteze manerele usii;
Incepand de la 7 ani:
- sa-si faca patul;
- sa imperecheze sosetele;
- sa spele vasele;
- sa ude florile;
De la 9 ani:
- prepararea unei omlete;
- plimbarea cainelui;
- spalarea podelei cu mopul;
- sa ajute la pregatirea mesei;
- sa sorteze rufele;
- sa aspire.
De la 12 ani:
- pregateste o masa completa;
- curata geamurile;
- face cumparaturi.
Pentru a stabili un obicei in participarea la treburile gospodaresti, este bine sa se inceapa de la o varsta frageda. Sarcinile devin astfel un joc pentru copil si el va simti de la sine nevoia de a le face. El poate doar participa, la inceput.
Parintii vor trebui sa arate ca participarea la treburile gospodaresti este spre binele copilului si promoveaza o viata de familie armonioasa, dobandind astfel autonomie si capacitatea de a-si asuma responsabilitatea.