Siliconul in ingrijirea pielii: ar trebui să fie evitat?

Siliconul

In lumea ingredientelor pentru ingrijirea pielii, siliconul are adesea o reputatie proasta. O cautare rapida pe Google va scoate la iveala o avalansa de afirmatii negative despre silicon, inclusiv acuzatii potrivit carora acesta este toxic si permite retinerea murdariei, transpiratiei, bacteriilor si a uleiul deasupra pielii ca o folie de plastic. Exista insa si un adevar stiintific in spatele acestor afirmatii?

De ce este folosit in produsele de beauty?

In lumea frumusetii, siliconul pot fi folosit in multe scopuri. Unele substante adauga o textura neteda si alunecoasa pentru a ajuta produsele sa se intinda mult mai bine pe ten, in vreme ce altele ajuta la pastrarea umiditatii si la protejarea pielii impotriva factorilor externi. Utilizat in machiaj, siliconul umple porii, netezeste textura pielii si ajuta la controlul stralucirii.

Silicoanele sunt utilizate pe scara larga in domeniul medical, deoarece nu sunt iritante si sunt hipoalergenice – alergiile reale la siliconi sunt extrem de rare. Multe bandaje si folii pentru tratarea cicatricilor sunt fabricate din silicon, iar dimeticona este un agent de protectie a pielii aprobat de FDA. Desi pielea fiecaruia este diferita, s-a dovedit stiintific ca silicoanele sunt unele dintre cele mai sigure ingrediente pentru pielea sensibila si reactiva.

Poate cauza siliconul aparitia acneei?

Datorita proprietatilor de formare a peliculei, siliconii sunt uneori considerati ca fiind agenti de obstructie a porilor – dar exista vreun adevar in ideea ca silicoanele pot declansa eruptii cutanate? Desi unele silicoane au puteri ocluzive, stiinta spune ca silicoanele sunt de fapt permeabile la aer si apa – nu formeaza niciun fel de strat sufocant si impenetrabil deasupra pielii, asa cum se vehiculeaza. Cele mai multe silicoane au un grad scazut de comedogenitate, conform testelor standard. De fapt, nu exista nicio cercetare solida care sa faca legatura intre silicoane si acnee. Orice ingredient poate provoca potential acnee, in functie de modul în care este formulat, de chimia pielii si de rutina de curatare a fiecarei persoane – in timp ce silicoanele nu sunt susceptibile de a provoca acnee, raspunsul nu este alb-negru.