Starea fatului si a mamei la 9 luni de sarcina

Aspectul sau este al unui nou-nascut: cu toate acestea, craniul sau nu este inca osificat: intre oase exista spatii fibroase

stare fat

La inceputul celei de-a 9-a luni de sarcina (37 saptamani), bebelusul masoara 45 cm si cantareste 2,4 kg. Placenta cantareste 500 g.

In ultimele zile de sarcina, bebelusul se va ingrasa mult si va creste in medie 200 g pe saptamana. In acest spatiu ingust care este uterul, acum are putin loc pentru a se misca. Gesturile sale sunt limitate, dar inca perceptibile pentru mama. Sta cu capul in jos, cu bratele incrucisate peste piept, cu picioarele indoite.

Aspectul sau este al unui nou-nascut: cu toate acestea, craniul sau nu este inca osificat: intre oase exista spatii fibroase. Acestea sunt fontanelele, care vor permite craniului sa-si moduleze forma pentru a traversa bazinul in ziua nasterii.

La 38 de saptamani, bebelusul este considerat a fi la termen. Greutatea unui nou-nascut la termen este cuprinsa intre 2,6 kg si 4 kg, cu o medie de 3,4 kg. Masoara aproximativ 50 cm, cu dimensiuni extreme variind de la 46 la 54cm.

Schimbari la mama

Sentimente de greutate, dureri de spate, picioare grele, constipatie, tulburari de somn, reflux acid sunt apanajul acestui sfarsit al sarcinii. Toate acestea accentueaza oboseala si uneori dorinta de a naste cat mai curand posibil – destul de normal in aceasta etapa.

Corpul se pregateste activ pentru nastere, cu contractii nedureroase. Acestea sunt contractii fiziologice la sfarsitul sarcinii, cunoscute sub numele de Braxton-Hicks.

Colul uterin incepe sa se destinda, ceea ce poate duce la pierderea dopului gelatinos, acest mucus cervical coagulat care pe tot parcursul sarcinii a sigilat colul uterin. Aceasta pierdere se poate face treptat sau dintr-o data. In ambele cazuri, indica faptul ca organismul se pregateste pentru nastere, dar izolat, nu este un semn al nasterii.

Sub efectul hormonilor sarcinii, articulatiile pelvine se relaxeaza. Sanii se pregatesc pentru o eventuala alaptare: sunt tensionati si colostrul (lichid gros, galben) se scurge uneori din mameloane.

Toate aceste manifestari sunt normale la sfarsitul sarcinii. Cu toate acestea, doar 2 semne vor da semnalul de plecare pentru maternitate: contractiile si / sau pierderea apei.