Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic este un grup de tulburari metabolice.

sindromul metabolic

Sindromul metabolic este un grup de tulburari metabolice. Atunci cand un pacient prezinta impreuna aceste afectiuni, sansele unei boli cardiovasculare viitoare sunt mai mari decat orice alt factor care se prezinta singur.

De exemplu, hipertensiunea arteriala singura este o afectiune grava, dar atunci cand un pacient are tensiune arteriala crescuta, impreuna cu niveluri ridicate de glucoza si obezitate abdominala, acest pacient poate fi diagnosticat cu sindrom metabolic. Exista sanse mai mari ca acest pacient sa aiba probleme cardiovasculare din cauza combinatiei de factori de risc.

Sindromul metabolic este o stare grava de sanatate care afecteaza aproximativ 23% dintre adulti si ii expune unui risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral si boli legate de acumularea de grasimi in peretii arterelor.

Cauzele care stau la baza sindromului metabolic includ supraponderalitatea si obezitatea, inactivitatea fizica, factorii genetici si imbatranirea.

Sindromul metabolic apare atunci cand o persoana are 3 sau mai multe dintre urmatoarele masuratori:

  • Obezitate abdominala (circumferinta taliei mai mare de 101 centimetri la barbati si mai mare de 89 centimetri la femei);
  • Nivelul trigliceridelor de 150 miligrame pe decilitru de sange (mg / dL) sau mai mare;
  • Colesterol HDL mai mic de 40 mg / dL la barbati sau mai mic de 50 mg / dL la femei;
  • Tensiunea arteriala sistolica de 130 milimetri de mercur (mm Hg) sau mai mare sau tensiunea arteriala diastolica de 85 mm Hg sau mai mare;
  • Glucoza de 100 mg / dL sau mai mare.

Desi sindromul metabolic este o afectiune grava, se pot reduce semnificativ riscurile prin reducerea greutatii, cresterea activitatii fizice, consumul unei diete sanatoase pentru inima, bogata in cereale integrale, fructe, legume, peste si colaborarea cu medicul pentru a monitoriza si gestiona glicemia, colesterolul din sange si tensiunea arteriala.

Cand schimbarile de stil de viata nu controleaza singure conditiile legate de sindromul metabolic, medicul poate prescrie medicamente pentru a controla tensiunea arteriala, colesterolul si alte simptome. Urmarea cu atentie a instructiunilor medicului poate ajuta la prevenirea multora dintre efectele pe termen lung ale sindromului metabolic.