Intelegerea nivelurilor de colesterol din sange

Un nivel ridicat de colesterol HDL (mai mult de 0,60 g / l) protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si anuleaza un factor de risc cardiovascular

colesterol sange

Depistarea excesului de colesterol se face printr-un test de sange (efectuat pe stomacul gol) care evalueaza nivelurile de LDL, HDL si colesterol total, precum si cel al trigliceridelor.  De la varsta de 50 de ani, se efectueaza un test sistemic al colesterolului la fiecare 5 ani la femei si la fiecare 3 ani la barbati.

Acest test poate fi mai frecvent la pacientii cu factori de risc cardiovascular multipli. Cand un test de sange prezinta valori prea mari, se va efectua un al doilea test de sange pe stomacul gol pentru a confirma rezultatele primului.

Ateroscleroza poate fi detectata si in timpul unui examen medical, inclusiv ascultarea gatului sau a abdomenului. Medicul cauta un zgomot de respiratie care reflecta ingustarea arterelor. Luarea pulsului poate evalua, de asemenea, gradul de scadere a fluxului sanguin. Termenul de colesterol TOTAL include nivelurile de colesterol HDL si LDL.

  • Colesterol LDL

Este numit si colesterol rau. In sange, marea majoritate a colesterolului TOTAL este alcatuit din colesterol LDL. La un pacient, nivelul dorit de colesterol LDL este determinat de medic pe baza prezentei factorilor de risc cardiovascular.

In absenta unui factor de risc, un nivel de colesterol LDL este considerat normal atunci cand este mai mic de 1,6 g / l. Daca pacientul are unul sau mai multi factori de risc (de exemplu, un barbat peste 50 de ani), aceasta valoare limita este de 1,3 g / l. Dincolo de aceasta, trebuie luate masuri terapeutice.

  • Colesterol HDL

Numit si colesterol bun, rolul sau este de a captura excesul de colesterol din sange si de a-l duce la ficat, astfel incat sa fie eliminat de bila. Nivelul colesterolului HDL este considerat prea scazut atunci cand este mai mic de 0,35 g / l.

Un nivel ridicat de colesterol HDL (mai mult de 0,60 g / l) protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si anuleaza un factor de risc cardiovascular.  Astfel, un barbat in varsta de 50 de ani (un factor de risc) care are un nivel de colesterol LDL de 1,5 g / l si un nivel de colesterol HDL de 0,65 g / l nu va fi considerat ca necesita tratament.

  • Trigliceride

Trigliceridele reprezinta cea mai mare parte a grasimii din sange care nu se gaseste sub forma de colesterol. Nivelul trigliceridelor creste dupa o masa bogata, avand afectiuni hepatice sau dupa administrarea anumitor medicamente. Legatura dintre nivelurile ridicate de trigliceride (peste 1,5 g / l) si riscul de boli cardiovasculare nu a fost stabilita in mod clar.