Medicii stomatologi recomanda pacientilor sa nu isi mai roada unghiile

Din cauza stresului, din cauza unui tic format din copilarie sau din alte cauze care au legatura cu starea fizica sau psihica a pacientului, acesta isi roade unghiile

Rosul unghiilor

Unul dintre cele mai neplacute obiceiuri ale unora dintre pacientii clinicelor stomatologice este rosul unghiilor. Din cauza stresului, din cauza unui tic format din copilarie sau din alte cauze care au legatura cu starea fizica sau psihica a pacientului, acesta isi roade unghiile. Uneori, acest tic are loc in mod repetat in decursul unei zile, alteori pacientul isi roade unghiile foarte rar. Cert este ca nu numai ca este un obicei dezgustator, ci si ca poate afecta intr-o mare masura dintii. Rosul unghiilor este unul dintre obiceiurile „inofensive” care ii pot costa pe pacienti foarte multi bani si interventii dentare pe o durata lunga.

Cum afecteaza rosul unghiilor sanatatea dintilor

Rosul unghiilor cauzeaza fracturi la nivelul smaltului dintilor si ii poate face mai sensibili. In plus, posibilitatea aparitiei cariilor este mult mai mare, iar modificarile estetice sunt vizibile si foarte deranjante pentru pacient.

In cazul copiilor care isi rod unghiile, cea mai deranjanta si vizibila consecinta a acestui obicei este aparitia strungaretei – spatiul dintre incisivii centrali. Acesta poate determina nu numai probleme estetice, ci si fonetice.

Rosul unghiilor afecteaza radacina dintilor, ducand chiar la mobilitatea si pierderea acestora. In plus, si gingia va fi afectata, prin lezare mecanica sau prin cresterea numarului microbilor din cavitatea bucala. Unghiile nu sunt foarte curate si, de multe ori, nu au o suprafata neteda si regulata, de aceea colturile ascutite pot leza gingia, iar bacteriile o pot imbolnavi.

Cum pot scapa pacientii de obiceiul de a-si roade unghiile

Specialistii recomanda pacientilor sa renunte cat mai rapid posibil la acest obicei neplacut, acela de a-si roade unghiile si chiar pielea din jurul acestora. Doamnele si domnisoarele pot scapa de acest obicei prin vizitele dese la salonul de manichiura unde pot opta pentru aplicarea pe unghie a lacului sau a ojei, pentru taierea cuticulelor – astfel nu vor mai avea tentatia de a-si roade unghiile. Domnii, pe de alta parte, pot cauta activitati de reducere a stresului sau de eliminare a surselor de stres.